Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μυστικά


 Μέλι Ένα από τα αρχαιότερα γλυκά! 


      Είναι γνωστό ότι οι σάλτσες ντομάτας θέλουν τη ζάχαρη τους για να σπάσει η ξινίλα της ντομάτας. Μια Ζακυνθινή γιαγιά κάποια μέρα που τη βοηθούσα να μαγειρέψουμε κουνέλι στιφάδο μου αποκαλύπτει ένα υπέροχο μυστικό. Από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν το μέλι στις περισσότερες συνταγές τους, εδώ στην Ελλάδα επικράτησε η ζάχαρη στη μαγειρική και ιδιαίτερα στη σάλτσα ντομάτας, την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, λόγο φτώχειας :(
Τώρα θα μου πείτε ζούμε σε καλύτερη κατάσταση; Όχι αλλά τι ψυχή έχει μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι, το οποίο θα απογειώσει το φαγητό μας;

Μαρινάρισμα μη το ξεχνάς ποτέ!   

 
    Όλα τα κρεατικά μα όλα είτε κόκκινο είτε λευκό ακόμα και το ψάρι, κερδίζουν πολύ περισσότερη γεύση όταν τα μαρινάρουμε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.  Με το μαρινάρισμα διασπώνται οι ίνες του κρέατος με αποτέλεσμα να γίνεται πάρα πολύ μαλακό και ζουμερό, επίσης χρειάζονται και λιγότερο ψήσιμο γιατί έχει ελαφρώς ψηθεί από τη μαρινάδα, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.
Μια ωραία μαρινάδα θα πρέπει να περιέχει φρέσκα κατά προτίμηση αρωματικά και μπόλικο κρεμμύδι. Όσο περισσότερες ώρες τα αφήσουμε στο ψυγείο να μαρινάρονται τόσο το καλύτερο!

Μαρινάδα για κρέας λευκό και κόκκινο για ένα κιλό    
  • Τρία μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • Δυο σκελίδες σκόρδο σε μικρά  κομματάκια
  • Πιπέρι κόκκινο καγιέν
  • Πιπέρι κόκκινο γλυκό
  • Ρίγανη 
  • Θυμάρι
  • Μισό ποτήρι του κράσιου κρασί (κόκκινο ή λευκό εξαρτάται από το πως θα το μαγειρέψετε, λευκό για τα λεμονάτα κόκκινο για τα κοκκινιστά)
  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατ εκτίμηση 
  • Αλάτι  
Μαρινάδα για ψάρι
  • Τρία μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • Δυο σκελίδες σκόρδο σε μικρά  κομματάκια
  • Πιπέρι λευκό
  • Αλάτι
  • Εστραγκόν ή δενδρολίβανο, δύο κλωνάρια ή μια κουταλιά της σούπας ξερό 
  • Ένα δυο φύλα δάφνης
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι 
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατ εκτίμηση


Κριθαροκούλουρο στο κεφτεδάκι ή το μπιφτέκι 


     Εδώ δε θα πω πολλά, είναι  απλό το θέμα μα με αποτέλεσμα εντυπωσιακό! Στο multi τρίβουμε το κριθαροκούλουρο και το βάζουμε στη θέση της φρυγανιάς, μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και για πανάρισμα άλλων συνταγών. Δοκιμάστε το!  

Αρωματικό αλάτι


     Αυτό το είδα σε ένα κατάστημα μπαχαρικών και κόστιζε 10 ευρώ το κιλό! Δε ξέρω τι ακριβώς είχε μέσα μέσα ίσως μαργαριτάρια ή χρυσάφι. Από εκεί λοιπόν εμπνεύστηκα το δικό μου αρωματικό αλάτι. Χοντρό αλάτι θαλασσινό σε ένα μπολ, προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη φρέσκο θυμάρι ξύσμα λεμονιού ή λάϊμ και το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο. Οι ποσότητες είναι κατ εκτίμηση. Το αλάτι αποξηραίνει τα αρωματικά μας και το κάνει όνειρο, το χρησιμοποιούμε σε μύλο.

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο


     Tο πιπέρι σε μύλο είναι πολύ καλύτερο όταν έχει όλα τα χρώματα των πιπεριών, αλλά σπάστε μέσα και μια αποξηραμένη καυτερή κόκκινη πιπεριά και ρίξτε την μαζί με τα σπόρια της, θα εκπλαγείτε με τη φρεσκάδα του αρώματος! 
     
Αρωματικά ελαιόλαδα 


     Για να αρωματίσουμε υπέροχα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο μας είναι πολύ απλό! Σε μπουκαλάκια τον 200ml με ελαιόλαδο ρίχνουμε μέσα το αρωματικό τις αρεσκείας μας. Εγώ λατρεύω να βάζω μέσα καυτερές πιπερίτσες αποξηραμένες γλάστρας μου, εξαιρετικό επίσης είναι να προσθέσεις ένα δυο κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου ή εστραγκόν ή βασιλικό ή ακόμα και μερικές σκελίδες σκόρδου. 

Μαίντανόλαδο

     Στο μούλτι χτυπάμε μισό ματσάκι μαϊντανό και 100γρ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι. Το προσθέτουμε σε σαλάτες σε ψητά λαχανικά και όπου αλλού φανταστούμε ότι ταιριάζει και ταιριάζει σε πολλά! Η παρασκευή διατηρείτε για πάρα πολύ καιρό μιας και το λάδι είναι από τη φύση του συντηρητικό  

Αυξήστε την  αντιοξειδωτικώτητα των μήλων


      Λίγοι γνωρίζουν ότι αν λούσουμε τα μήλα με ελάχιστο αλκοόλ, εγώ προτιμώ το κονιάκ, αυξάνει τις αξίες του παρόλα αυτά πλουσιότερου φρούτου. Αν ρίξετε και λίγη κανέλα απογειώνεται!

Υ.Γ.  Δε συνιστάτε για παιδιά.  

Νοστιμίστε τον ατμομάγειρα 
     Τα φαγητά στον ατμομάγειρα είναι γνωστά για τα λίγα λιπαρά και ως το πιο υγιεινό μαγείρεμα, εγώ θα προσέθετα και το πιο άνοστο. Μα αυτό με έβαλε σε σκέψη πως να τον χρησιμοποιώ πιο έξυπνα. Στη θήκη από όπου βγαίνει ο ατμός κάτω από τον κάδο που βάζουμε το φαγητό προσθέτω φρέσκα αρωματικά όπως φασκόμηλο δενδρολίβανο ρίγανη θυμάρι ή σκόρδο, αυτό εμπλουτίζει με άρωμα ότι  μαγειρέψω εκεί. 
     Άλλο κόλπο για να νοστιμίσουμε το φαγητό μας, βράζουμε στον ατμό  καλά πλυμένες πατάτες με τη φλούδα έως ότου σχεδόν γίνουν, μετά τις λαδώνουμε αρωματίζουμε γύρω γύρω και τις βάζουμε σε δυνατό γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, οφτή πατάτα εύκολα και με σίγουρη επιτυχία.
     Μπριζόλες υγιεινές, βράζουμε στον ατμό τις μπριζόλες έως ότου σχεδόν γίνουν, μετά τις λαδώνουμε ελαφρά της αρωματίζουμε και τη βάζουμε σε δυνατό γκριλ για λίγα λεπτά ή σε καυτό στεγνό αντικολλητικό τηγάνι!


Συντηρήστε τη πάστα ντομάτας και αυξήστε το άρωμά της



     Όταν ανοίγουμε την κονσέρβα της πάστας ντομάτας πάντα χρειαζόμαστε μια δυο κουταλιές, το υπόλοιπο μπορούμε να το συντηρήσουμε, φροντίζοντας με το κουταλάκι να απομακρύνουμε από τα τοιχώματα τα υπολείμματα καλύπτουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και το βάζουμε σκεπασμένο στο ψυγείο, όταν το ξαναχρειαστούμε θα πάρουμε και λίγο λάδι το οποίο δε μας χαλάει  :)

     Για να αυξήσουμε τη γεύση και το άρωμα της θα πρέπει να τη τσιγαρίζουμε στο λάδι μαζί με το πιθανό κρεμμύδι ή το σοτάρισμα του κρέατος.   

Μπαχαρικά +
     Όλα μα όλα τα μπαχαρικά κερδίζουν πολύ περισσότερο άρωμα και γεύση αν τα σοτάρουμε την αρχή σε ζεστό ελαιόλαδο.

Μούλιασμα οσπρίων
     Πόσες φορές είπαμε, να είχα σκεφτεί από χτες να μουλιάσω τα φασόλια να έφτιαχνα μια νόστιμη φασολάδα τώρα, αλλά είναι ήδη αργά... Ποτέ δεν είναι αργά για μια καλή ή έναν καλό μάγειρα. Μουλιάζεις περισσότερη ποσότητα οσπρίων ένα βράδυ και την επόμενη μέρα χωρίζεις σε μαγειριές τα υπόλοιπα και τα καταψύχεις, όταν τα χρειαστείς τα πετάς στη κατσαρόλα κατεψυγμένα.



    

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου