Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Λικέρ Ρόδι



Πάντα όταν είναι η εποχή τους αγοράζω μερικά ρόδια, ο ένας λόγος είναι αυτό το λικέρ.
  • Δυο ρόδια μεγάλα
  • 700 με 800γρ. ζάχαρη
  • Ένα φασόλι βανίλιας προαιρετικά
  • Τσίπουρο περίπου ένα λίτρο
Παίρνουμε τα σπόρια των ροδιών, ένας εύκολος τρόπος είναι να το κόψουμε εγκάρσια στη μέση και με την ανάποδη ενός κουταλιού το χτυπάμε μέχρι να πέσουν όλα τα σπόρια και αφαιρούμε τυχόν ίνες λευκά, τα βάζουμε σε διάφανο βάζο αποστειρωμένο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αφήνουμε στον ήλιο, όσο αυτό είναι δυνατό λόγο χειμώνα, για ένα μήνα.
Κατόπιν το περνάμε από τουλπάνι, εκείνο το βαμβακερό ύφασμα που χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας για παρόμοιες συνταγές και με αυτό το τρόπο στύβουμε καλά τους καρπούς του ροδιού μέχρι τελευταίας σταγόνας!  Τέλος προσθέτουμε τσίπουρο όσο χρειαστεί ανάλογα το γούστο μας και πόσο δυνατό το θέλουμε. Εγώ στη  συγκεκριμένη ποσότητα βάζω γύρω στο ένα λίτρο τσίπουρο.

Προσοχή! Αν όταν το έχετε στον ήλιο το χρώμα του αντί για βαθύ κόκκινο είναι καφετί τότε σας ξίνισε και μη  προχωρήσετε στη παρασκευή του. Λόγοι ξινίσματος, αν και ελάχιστοι, το ρόδι να είναι παραγινωμένο και ήδη σάπιο  έστω εν μέρη, το βάζο δε κλείνει καλά και οξειδώθηκε, το βάζο δεν ήταν αποστειρωμένο (βρασμένο στεγνωμένο)           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου