Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σάλτσες Σως και Ντιπ

Μπάρμπεκιου Σως


     Μια μπάρμπεκιου σως  εναλλακτική, λέω εναλλακτική διότι στη παρασκευή της δεν έχει πιπέρι, λόγο ότι πολύς κόσμος απαγορεύεται να φάει καυτερά. Σε εμένα που αρέσει και δεν έχω πρόβλημα προσθέτω μετά λίγες σταγόνες ταμπάσκο και φρεσκοτριμμένο από πάνω (όπως φώτο). Η σως διατηρείται όταν κρυώσει στο ψυγείο, μέσα σε αποστειρωμένο βάζο ερμητικά κλειστό, για ένα μήνα περίπου. 
  • Δυο κουταλιές λάδι 
  • Δυο κρεμμύδια ψιλοκομμέννα
  • Δυο σκελίδες σκόρδο
  • Μια κουταλιά λευκό ξύδι
  • 400γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες 
  • Ένα μεγάλο μήλο κομμένο σε καρέ
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινος ξηρός οίνος
  • Μια κουταλιά μουστάρδα
  • Ένα κουταλάκι  αλάτι χοντρό
  • Δυο κουταλιές μαύρη ζάχαρη     
      Σε τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι έως ότου μαλακώσει, μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή περίπου ώρα ξεσκέπαστο έως ότου πιει τα υγρά. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και πετάμε τον πολτό που μένει. Βάζει γύρω στα 300γρ.

 Ταχίνι  Ντιπ για ντιπ...


Ένα πολύ πλούσιο σε γεύσεις και αξίες ντιπ. Είναι και πολύ εύκολο!
Σε τρεις κουταλιές ταχίνι λεμόνι και αλάτι, όσο χρειαστεί. Λόγο ότι έχει πολύ έντονη γεύση οι ποσότητες είναι κατ εκτίμηση, μπορείτε να το αραιώσετε με ελάχιστο νερό, αλλά εμένα μου αρέσει η πηχτή μορφή του, ταιριάζει τέλεια με ψωμί  με ψητά λαχανικά αλλά και σε μπρόκολο.     

Δροσερό Γιαουρτοντίπ  


     Ένα γρήγορο εύκολο ντιπ με υλικά που πάντα έχουμε στο ψυγείο μας. 
  • Ένα κεσέ γιαούρτι (εγώ βάζω 2%)
  • Μια κουταλιά μαγιονέζα
  • Λίγο αλάτι, εγώ χρησιμοποιώ το αρωματικό μου αλάτι όπου έχει πολλά χρώματα και αρώματα, θα το βρείτε στα Μυστικά του blog μου.
Όλα αυτά τα ανακατεύουμε απαλά με το κουτάλι και έτοιμο!


Σως για φρέσκες σαλάτες


Σε ένα μπολάκι βάζουμε 
  • Μια κουταλιά μέλι
  • Δυο κουταλιές μουστάρδα
  • Δυο κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Μια κουταλιά μηλόξυδο 
Όλα αυτά τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιλούζουμε τη σαλάτα μας.  


Σως πορτοκαλιού 

     Ταιριάζει απόλυτα σε δροσερές χειμερινές σαλάτες, αφήνει μια υπόγλυκη υπόξινη υπέροχη πορτοκαλογεύση!

Βάζουμε σε ένα μπολάκι
  • Δυο κουταλιές μουστάρδα, 
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξυδο), 
  • Δυο κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Το χυμό του μισού πορτοκαλιού
  • Πιπέρι φρεκοτριμμένο 
Όλα αυτά τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν 
  

Σως μαγιονέζα μουστάρδα αλλά και ντιπ 


     Ταιριάζει πολύ σε σαλάτες αλλά μπορειτε νατο χρησιμοποιήσετε και ως ντιπ για κριτσίνια κ.α. 
Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε τα παρακάτω υλικά.  
  •  Δυο κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο,
  •  Ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα,
  •  Ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 
  •  Τρεις κουταλιές χυμό λεμονιού
  •  Ξύσμα ενός λεμονιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου